Järnvägen mellan Nässjö och Oskarshamn har en spännande historia. Mot alla odds lyckades framsynta personer i de fem kommunerna Nässjö, Eksjö, Hultsfred, Högsby och Oskarshamn tillsammans med flera tusen järnvägsarbetare och andra vid banbygget skapa en järnväg som hållit och utvecklats under 150 år. Sedan invigning år 1874 har järnvägssträckan inneburit en länk mellan människor, samhällen och möjligheter. Järnvägen har bestått genom epoker av omvälvande förändring och framsteg, från dåtid till nutid.
Vi vill uppmärksamma detta historiska jubileum och samtidigt rikta blicken framåt genom att tillsammans fira 150 år av järnvägshistoria, med framtidstro.
-Järnvägssträckans 150-års jubileum är ett fantastiskt sätt att uppmärksamma den järnväg som sammanlänkar vårt område och vilken resurs detta är. I en föränderlig tid vill vi kunna visa på vad järnvägen har betytt och fortfarande betyder för vår bygd, säger Torbjörn Midunger, projektledare och styrelsemedlem i Astrid Lindgrens hembygd.
Uppmärksammandet av jubileet koordineras av Astrid Lindgrens Hembygd och är ett projekt som finansieras med pengar ur EU:s landsbygdsfond, stat och kommunal medfinansiering. Inför jubileet tar Astrid Lindgrens Hembygd fram en jubileumsskrift som sammanfattar järnvägens historia och visar på dess potentiella utveckling för framtiden.
Syftet med projektet är att aktualisera frågan om vikten av hållbara transporter för hela området. Transportfrågan har lyfts upp som viktig för kommunerna i Astrid Lindgrens hembygds leaderområde utifrån attraktivitet för både näringsliv och allmänhet. Projektet görs i syfte att lyfta hållbara transporter för den framtida gods- och persontrafiken på järnvägen Nässjö-Oskarshamn.
Mer information om jubileet hittar ni här: Nässjö-Oskarshamns Järnväg – Astrid Lindgrens hembygd
Mer om jubileumståget som körs av Nässjö Järnvägsmuseum
Nässjö – Oskarshamns Järnväg 150 år – jubileumståg – Nässjö Järnvägsmuseum (nassjojarnvagsmuseum.se)
Om Astrid Lindgrens hembygd
Astrid Lindgrens Hembygd har en lång historia av att arbeta med landsbygdsutveckling. Området var ett av Sveriges första leaderområden och det första leaderprojektet beviljades redan 1997. Genom åren har hundratals små och stora projekt genomförts med pengar från leader. Spännande koncept har testats, nya verksamheter har skapats och befintliga utvecklats.
Astrid Lindgren har som få förmedlat bilden av den svenska landsbygden och betydelsen av människorna, idéerna och handlingskraften som finns här, inte minst hos barn och unga. Att få arbeta med hållbar utveckling av våra landsbygder är Astrid Lindgrens Hembygds drivkraft och vi vill göra det i Astrid Lindgrens anda – med mod, klokhet och påhittighet.
Föreningens uppdrag är att fördela projektstöd för lokal landsbygdsutveckling, så kallat leaderstöd, med finansiering från EU:s Landsbygdsfond, staten och kommunal medfinansiering. Leadermetoden bygger på lokala initiativ och förankring och arbetet görs utifrån en lokal utvecklingsstrategi. Astrid Lindgrens Hembygds leaderområde omfattar norra Småland och södra Östergötland med de 10 kommunerna: Aneby, Eksjö, Hultsfred, Högsby, Kinda, Nässjö, Vetlanda, Vimmerby, Ydre och del av Oskarshamns kommun. Ett område med cirka 135 000 invånare.
Om Leader
Lokalt ledd utveckling genom Leader innebär att engagera sig i utvecklingen av sin bygd och kunna få stöd för utvecklingsprojekt. Leader är en fransk förkortning med betydelsen: samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden och innebär att utveckla den egna landsbygden.
För mer information
Caroline Wittrin, 0730-275515, caroline.wittrin@alhembygd.se
Besök gärna vårt pressrum