Leader

Lokalt ledd utveckling genom Leader innebär att man engagerar sig i utvecklingen av sin bygd och kan få stöd för sina utvecklings­projekt. Leader är en metod där privat, ideell och offentlig sektor arbetar tillsammans för att bidra till lokal utveckling.

Vad är Leader?

Leader är en metod för landsbygdsutveckling som introducerades av EU 1991. I metoden står lokal förankring, initiativkraft och engagemang i centrum. Tanken är att utveckling av just din plats genomförs mest effektivt av er som bor och verkar där – av dig, din förening, lokala företag och andra organisationer. Det är ni som vet vilka behov och utmaningar som behöver mötas.

Film – Vi är Leader Sverige

Lokal Utveckling Sverige (LUS) har lanserat en film för att sprida kunskap och inspiration om Leader.
Filmen sprider kunskap om vad ett leaderprojekt kan vara, men ska också inspirera till att få intresserade landsbygdsbor att söka kontakt med leaderområden runt om i Sverige. 

Vad betyder Leader?

Leader är en förkortning av den franska meningen Liaison Entre Actions de Développement de l’Économie Rurale. Det betyder Samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden.

Finansiering

Leaderstöd som fördelas till olika projekt kommer från EU (Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling), svenska staten, kommuner och ibland regioner. Under perioden 2023–2027 finns totalt cirka 1,7 miljarder kronor för att stärka Sveriges landsbygders konkurrenskraft och utveckling genom leader.

Vem kan söka leaderstöd?

Stöd kan sökas av såväl föreningar och företag som andra organisationer.

Projektstöd
kan sökas av organisationer och föreningar. Det är till för projekt med bred förankring som gör nytta för många eller allmänheten.

Projektstöd till företag riktar sig till organisationer och företag. Detta stöd ska göra nytta för en eller ett begränsat antal aktörer. Det kan exempelvis handla om att utveckla en produkt eller tjänst.

Leaderområden i Sverige

För att säkerställa ett lokalt fokus drivs leadermetoden i geografiskt avgränsade områden, så kallade leaderområden. För att bilda ett leaderområde krävs att lokala aktörer från ideell, privat och offentlig sektor går samman och arbetar fram en utvecklingsstrategi. Denna ska vara baserad på behov och förutsättningar för det specifika området. Strategin beskriver exempelvis vad som behöver göras för att öka sysselsättningen, få fler nya företag och för att området ska bli attraktivt och konkurrenskraftigt.

Den lokala utvecklingsstrategin ligger till grund för leaderområdets budget, en budget som beslutas av Jordbruksverket. Från leaderområdet kan boende och verksamma inom området söka pengar för att driva projekt. Projekt som beviljas stöd ska bidra till att målen i utvecklingsstrategin kan nås. Varje leaderprojekt kan således ses som en pusselbit som tillsammans med alla andra projekt bidrar till att områdets mål och vision uppfylls.

Det finns 40 leaderområden i Sverige, och räknar du dem i hela EU så är det över 3 500. Alla leaderområden är egna föreningar och du kan enkelt söka fram ditt område på leadersverige.se

Nedslag i några leaderprojekt som har genomförts i Sverige

Leader Sörmlandskusten
Willkommen Deutschland

Ökad kunskap och samverkan om destinations- och landsbygdsutveckling i Sörmland och orter i Tyskland

Leader Bergslagen
Spökvandringar på historiska platser i Bergslagen

Spökvandringar erbjuder en unik möjlighet för föreningar att nå och engagera unga i föreningslivet, samtidigt som de unga får utforska och lära sig om lokal historia. Projektet skapar möten mellan unga och äldre, där den äldre generationen för vidare berättelser som annars riskerar att falla i glömska.

Upplandsbygd
Agro Forestry demonstrationsodlingarna

Projektet avser att införskaffa batteridrivna maskiner bestående av handhållen ogräsrensare, handhållen trimmer och dit tillhörande ryggburet batteri med laddare.

Leader Lappland 2030
Brinken

Projektet syftar till att skapa en året-runt-öppen aktivitetsgård för barn och unga som inkluderar en hockeyrink och andra sportfaciliteter

Leader Bergslagen
Bonnatösen tak till eventrum

Genom att renovera och anpassa en lada på 600 kvm vid Fåsjön skapas möjligheter för besökare att njuta av mat och gemenskap året runt, oavsett väder. Med fokus på hållbarhet genom energieffektiva lösningar och samverkan med lokala aktörer, syftar projektet till att göra området mer attraktivt för både lokala invånare och långväga gäster.

Leader Södermanland
GPS - Grymt praktiskt styrmedel för hållbar utveckling

Projektet syftade till att främja och ta tillvara på ungas entreprenörskap som en naturlig del av det lokala utvecklingsarbetet. Målet var att ta fram en anpassad metod som ökar möjligheterna för ungdomar att vilja och kunna delta i bygdeutvecklingen samt att genomföra ungdomsledda projekt på landsbygden.

Leader Bergslagen
Gustaf Eriksons rum i Surahammar

MC museet ska bygga Gustaf Eriksons rum för att hedra konstruktören av den första svenska bilen med förbränningsmotor. Rummet kommer att användas för informationsträffar om föreningen och Mc-museet Gyllene Hjulets verksamhet samt möjlighet för andra föreningar och skolan att låna lokalen.

Leader Östra Skåne
Besöka Osby – genom historien mot framtiden

För en levande och tillgänglig mötesplats mitt i Osby med lekfulla aktiviteter för alla, i alla åldrar.

Leaders sju grundprinciper

1) Underifrån perspektiv

Idéerna kommer från er som bor och verkar i området.

2) Lokalt perspektiv

Idéerna har lokal förankring och tar hänsyn till lokala styrkor, möjligheter, resurser och utmaningar.

3) Trepartnerskap

Aktörer från sektorerna offentlig, privat och ideell sektor samverkar.

4) Lokal strategi

Insatsen går i linje med den lokala utvecklingsstrategin.

5) Nätverk

Insatsen bidrar till att skapa nya nätverk.

6) Innovation

Insatsen är ny för den sökande eller området.

7) Samarbete

Flera aktörer samverkar för att genomföra insatsen.