Stöd och finansiering från andra håll

Här hittar ni stöd och finansieringmöjligheter från andra håll. Tipsa oss gärna om fler!

Var inte leaderstöd rätt för ert projekt?

Alla satsningar och idéer passar inte som leaderprojekt, men det kan finnas andra möjligheter till stöd och finansiering och nedan listar vi några av dem.

Stödgivare inom vårt geografiska område

ALMI

Almi AB ägs av staten och är moderbolag i en koncern med 16 regionala dotterbolag och underkoncernen Almi Invest. Almi erbjuder lån, riskkapital och affärsutveckling till företag med tillväxtpotential.

Jönköping
Företagslån, riskkapital och affärsutveckling för växande företag – almi

Kalmar
Företagslån, riskkapital och affärsutveckling för växande företag – almi

Östergötland
Företagslån, riskkapital och affärsutveckling för växande företag – almi

Coompanion

Coompanion finns i hela Sverige, med 25 självständiga regionala organisationer som ägs och styrs lokalt. Coompanion Sverige är den nationella paraplyorganisation, ett kooperativ där alla regionala Coompanion är medlemmar. Coompanionregionerna är också kooperativa företag och tillsammans har de omkring 1000 medlemmar i form av organisationer, kooperativ, sociala företag, studieförbund och offentliga aktörer, som verkar för fler och bättre kooperativ.

Coompanion kan ge personlig och kostnadsfri rådgivning när enskilda personer, grupper, föreningar och företag vill förverkliga sina idéer tillsammans. 

Jönköping
Jönköpings län – Coompanion

Kalmar
Kalmar län – Coompanion

Östergötland
Östergötland – Coompanion

Kommuner

Kommunerna har olika typer av stöd och bidrag. Det kan skilja sig från kommun till kommun vad gäller utbudet av stöd och bidrag. Sök på din kommuns hemsida och läs mer om det bidrag du behöver.

Aneby
Eksjö
Hultsfred
Högsby
Kinda
Nässjö
Vetlanda
Vimmerby
Ydre
Del av Oskarshamns kommun

Regioner

Regionerna arbetar bland annat för utveckling och livskvalitet och har olika typer av stöd att erbjuda.

Region Jönköpings län
Bidrag och finansiering 

Region Kalmar län
Projektstöd
Företagsstöd
Kulturstöd
Stöd till civilsamhället

Region Östergötland
Sök förenings- och organisationsbidrag

Studieförbundet Vuxenskolan

Studieförbundet Vuxenskolan arbetar bland annat med kurser, landsbygder och hjälper föreningar.

Jönköpings län
Studieförbundet Vuxenskolan Jönköpings län – SV

Kalmar län
Studieförbundet Vuxenskolan Kalmar län – SV

Östergötlands län
SV Östergötland – SV

Länsstyrelser

Länsstyrelserna har möjlighet att ge stöd för olika projekt eller investeringar som utvecklar landsbygden.

Jönköpings län
Stöd till jordbruk och landsbygd
Stöd till naturvård

Kalmar län
Stöd till jordbruk och landsbygd
Stöd till naturvård

Östergötlands län
Stöd till jordbruk och landsbygd
Stöd till naturvård

Övriga stödgivare

Affärskompetens Sverige

Affärskompetens Sverige är en ideell förening som jobbar för att ge småföretagare kostnadsfri kompetensutveckling och rådgivning. 

Företagen kan få gå digitala kurser inom en rad olika områden, till exempel försäljning, digital marknadsföring, ledarskap och ekonomi. De kan även få en egen rådgivare att bolla utvecklingsbehov med och planera sin digitala utveckling.

Alla aktiviteter sker digitalt och det är gratis att delta tack vare stöd från EU.

Mer information på Affärskompetens Sveriges webbsida 

Allmänna arvsfonden

Allmänna arvsfonden är en statlig fond för medel från dödsbon som saknat arvinge. De möjliggör att projekt över hela landet kan få ekonomiskt stöd.

Fyra målgrupper:

För att få pengar ur Arvsfonden måste projektet inkludera minst en av de fyra målgrupperna. Arvsfondens målgrupper är:

  • Barn 0 – 11 år,
  • Ungdomar 12 år – 25 år,
  • Personer som har fyllt 26 år och har en funktionsnedsättning
  • Äldre personer som har fyllt 65 år

Arvsfonden har två stödformer:

  • Lokalstöd – när ni vill göra en om-, till-, eller nybyggnation för att kunna starta ny verksamhet på orten (inom tio kilometer).
  • Projektstöd – när ni vill utveckla, ta fram och skapa en metod, en modell, ett arbetssätt eller en typ av verksamhet.

Mer information på Allmänna arvsfondens webbsida 

Boverket

Boverket är förvaltningsmyndighet för frågor om byggd miljö, hushållning med mark- och vattenområden, fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelse, boende och bostadsfinansiering. De har olika möjligheter till bidrag.

Mer information på Boverkets webbsida

EU-fonder.se

Eufonder.se ska öka kännedomen om EU-fonderna i Sverige och vägleda potentiella sökande genom att guida, inspirera och ge kunskap.

Mer information på EU-fonder.se

Företagarna

Företagarna är en ideell organisation för och av företagare i hela Sverige. 

Mer information på Företagarnas webbsida

Hela Sverige ska leva

Hela Sverige ska leva är en ideell förening och som arbetar med landsbygdsfrågor. De arbetar bland annat med att ge råd och stöd till sina medlemmar som är byaföreningar, samhällsföreningar, fiberföreningar med flera som alla arbetar för sin bygds bästa. 

Mer information på Hela Sverige ska levas webbsida

Ica Stiftelsen

ICA Stiftelsen samarbetar med och stödjer organisationer som brinner för att förbättra människors hälsa och välbefinnande.

Mer information på ICA Stiftelsens webbsida

Jordbruksverket

Utöver stöden inom Leader erbjuder Jordbruksverket andra möjligheter till stöd. Stöden ska öka konkurrenskraften och hållbarheten i svenskt jordbruk, bidra till levande landsbygder och underlätta för unga lantbrukare att ta över eller starta lantbruksföretag. Stöden ska också bidra till målen i den svenska livsmedelsstrategin.

Mer information på Jordbruksverkets webbsida

Kulturrådet

Kulturrådet är en myndighet som genom att främja, följa upp och fördela bidrag till kultur är med och förverkligar nationell kulturpolitik. De arbetar för att utveckla Sveriges kulturliv i hela landet och internationellt.

Mer information på Kulturrådets webbsida

Landsbygdsnätverket

Landsbygdsnätverket är ett nationellt nätverk med organisationer, föreningar och myndigheter som på olika sätt har betydelse för landsbygdsutveckling. Tillsammans har de över 100 nätverksmedlemmar som samverkar och lär sig av varandra. Målet är att skapa en hållbar utveckling i landsbygder och kustsamhällen runt om i Sverige.

Mer information på Landbygdsnätverkets webbplats

Naturvårdsverket

Den lokala naturvårdssatsningen, LONA, är ett bidrag som ska stimulera kommuners och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang. Via LONA finns möjlighet att få upp till 50 procent i bidrag för att genomföra projekt till nytta för naturvård, friluftsliv och folkhälsa.

Mer information på Naturvårdsverket webbsida

Nyföretagarcentrum

NyföretagarCentrum är en stiftelse som främjar nyföretagande och entreprenörskap och erbjuder kostnadsfri rådgivning till alla som vill starta eget företag.

Mer information på NyföretagarCentrums webbsida

Postkodsstiftelsen

Postkodstiftelsens syfte är att främja en hållbar utveckling genom att stödja allmännyttiga organisationer såväl i Sverige som internationellt, som främjar en positiv samhällsutveckling eller söker långsiktiga lösningar på globala utmaningar. De ger enbart stöd till ideella föreningar och allmännyttiga stiftelser. Dessa har möjlighet att söka tre olika typer av stöd: projektstöd, tematiska satsningar eller projektstöd via Grannskapsinitiativet.

Mer information på Svenska Postkodstiftelsens webbsida

Riksantikvarieämbetet

Riksantikvarieämbetet är en förvaltningsmyndighet för frågor om kulturarvet och kulturmiljön.  De arbetar bland annat med olika typer av bidrag inom kulturarvsområdet.

Mer information på Riksantikvarieämbetets webbsida

Tillväxtverket

Tillväxtverket är en statlig myndighet som främjar hållbar näringslivsutveckling och regional tillväxt.  De erbjuder olika former av finansiering.

Mer information på Tillväxtverkets webbsida

Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en ideell utbildningsorganisation som jobbar för ett samhälle där alla unga får utveckla sin företagsamhet.

Mer information på Ung Företagsamhets webbsida

Vinnova

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Deras uppdrag är att stärka Sveriges innovationsförmåga och bidra till hållbar tillväxt. De finansierar forsknings- och innovationsprojekt som kan göra nytta i samhället.

Mer information på Vinnovas webbsida

Verksamt.se

På verksamt.se samlar myndigheter som till exempel Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Skatteverket och Tillväxtverket information och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av.

Mer information på Verksamt.se webbsida