Den nationella leaderträffen kommer till Vimmerby

Pressmeddelande: 2024-01-23. Den 23-24 oktober samlas runt 200 personer från hela Sverige på Astrid Lindgrens Värld för att dela lärdomar, erfarenheter och möjligheter med lokal utveckling genom leadermetoden. Foto: Astrid Lindgrens Värld samt Meijer Media.

Den nationella leaderträffen kommer till Vimmerby

 

Nu är det klart att den årliga nationella leaderträffen 2024 arrangeras i Vimmerby i samarbete med Astrid Lindgrens Hembygd.
Den 23-24 oktober samlas runt 200 personer från hela Sverige på Astrid Lindgrens Värld för att dela lärdomar, erfarenheter och möjligheter med lokal utveckling genom leadermetoden.

Den nationella leaderträffen är ett årligt evenemang som arrangeras av Landsbygdsnätverket i samarbete med ett lokalt leaderområde. I år genomförs arrangemanget den 23-24 oktober i samarbete med Astrid Lindgrens Hembygd i Vimmerby. Under två dagar samlas aktörer från hela landet för att gemensamt lyfta frågor om landsbygdsutveckling ur olika perspektiv.

  • Vi är både glada och stolta över att få välkomna Leader-Sverige till Vimmerby. Detta är ett tillfälle för oss att visa upp vårt område och visa på vad leader har möjliggjort i vår bygd. Att få göra det i den unika inramning som Astrid Lindgrens Värld erbjuder, känns extra speciellt, säger Caroline Wittrin, verksamhetsledare för Astrid Lindgrens Hembygd

 

Om Astrid Lindgrens hembygd

Astrid Lindgrens Hembygd har en lång historia av att arbeta med landsbygdsutveckling. Området var ett av Sveriges första leaderområden och det första leaderprojektet beviljades redan 1997. Genom åren har hundratals små och stora projekt genomförts med pengar från leader. Spännande koncept har testats, nya verksamheter har skapats och befintliga utvecklats.

Astrid Lindgren har som få förmedlat bilden av den svenska landsbygden och betydelsen av människorna, idéerna och handlingskraften som finns här, inte minst hos barn och unga. Att få arbeta med hållbar utveckling av våra landsbygder är Astrid Lindgrens Hembygds drivkraft och vi vill göra det i Astrid Lindgrens anda – med mod, klokhet och påhittighet.

Föreningens uppdrag är att fördela projektstöd för lokal landsbygdsutveckling, så kallat leaderstöd, med finansiering från EU:s Landsbygdsfond, staten och kommunal medfinansiering. Leadermetoden bygger på lokala initiativ och förankring och arbetet görs utifrån en lokal utvecklingsstrategi. Astrid Lindgrens Hembygds leaderområde omfattar norra Småland och södra Östergötland med de 10 kommunerna: Aneby, Eksjö, Hultsfred, Högsby, Kinda, Nässjö, Vetlanda, Vimmerby, Ydre och del av Oskarshamns kommun. Ett område med cirka 135 000 invånare.

Om Leader

Lokalt ledd utveckling genom Leader innebär att engagera sig i utvecklingen av sin bygd och kunna få stöd för utvecklingsprojekt. Leader är en fransk förkortning med betydelsen: samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden och innebär att utveckla den egna landsbygden.

För mer information

Caroline Wittrin, 0730-275515, caroline.wittrin@alhembygd.se
Besök gärna vårt pressrum